Stureplan är egentligen namnet på ett torg i Östermalm i Stockholm, där man bland annat återfinner det kända byggnadsverket Svampen. När man talar om Stureplan är det dock många som inte avser den fysiska platsen, utan snarare talar om Stureplan som ett fenomen, som det centrum för Stockholms nattliv som området kring torget har blivit. Här samlas nämligen några av de mest populära nattklubbarna och krogarna i Sveriges huvudstad, till exempel Spy Bar, Sturecompagniet och Hell’s Kitchen. Som ett av Stockholms mest populära områden för nattliv (om inte det allra mest populära) ser man runt Stureplan alla typer av sällskap, allt från ungdomsgäng till grupper med stekare och tjejer ute på möhippa. De sistnämnda känns ofta igen på att de har matchande kläder i olika rosa nyanser, till exempel genom tröjor som de har tryckt upp tillfället till ära. Om du själv vill beställa en t-shirt med tryck för ett speciellt tillfälle kan du enkelt göra det på Medtryck.com.

Större delen av nattklubbarna på och runt Stureplan ägs av ett företag som heter Stureplansgruppen. Förutom nattklubbar som ovan nämnda Sturecompagniet, Hell’s Kitchen och Spy Bar äger Stureplansgruppen även Berns, Laroy, Ambassadeur, Le Bon Palais, Magenta, The Lab, V, The White Room, Wagamama, Griffin’s, Gården och Le Café. Verksamheterna runt Stureplan är bolagets kärnverksamhet, men de beskriver sig själva som en ”upplevelsekoncern”, och har även verksamheter utanför Stockholm och inom andra branscher än just nattklubbsbranschen, till exempel hotellbranschen. De bedriver också förlagsverksamhet och evenemangsverksamhet. Bolaget har en årlig omsättning på runt en miljard kronor.800px-Stureplan_neon_1957

Det finns dock annat än nattklubbar som förknippas med Stureplan. Vid torget möts till exempel några av de största och viktigaste gatorna i Stockholm: Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan och Sturegatan. I området runt omkring torget och på dessa gator huserar ett stort antal finansiellt inriktade företag. Stureplan har också historiskt varit känt för att ha varit något av Stockholms Time’s Square; på 1950-talet var hela torget upplyst av en mängd neonskyltar som trängdes på fasaderna. Tack vare Stureplans popularitet (redan då var det en mycket trendig plats i staden) var det den dyraste reklamplatsen i hela Sverige att annonsera på. Även om mycket annat har förändrats har den saken förblivit densamma: Stureplan är än idag en av de dyraste platserna i Sverige att festa på.

Divi