Välj en sida

Tycker du om att njuta av riktigt bra musik tillsammans med andra människor? Då har du säker koll på festivaler i Sverige där man kan lyssna på musik och festa loss med massor av glada främlingar. Vad sägs om att köpa en biljett till klassiska Emmaboda, nya versionen av Hultsfred eller kanske resa till Dalarna och gå på festivalen i Gagnef? När det gäller dessa festivaler måste man nästan alltid ta med sig ett eget tält och sova utomhus, men i stadsfestivaler som Way Out West är upplägget inte riktigt likadant.

Spelningar från morgon till kväll

Way Out West är en stor stadsfestival som äger rum i Göteborg i augusti varje år. Den festivalen har lockat många stora stjärnor som den häftiga hiphop-artisten Kanye West, coola sångerskan Patti Smith och de svenska sångfåglarna i First Aid Kit. När du köper biljett till Way Out West kan du välja mellan att köpa för alla tre dagar eller bara för en eller två. Se till att kunna sova över hos en kompis som bor i Göteborg eller hyr en lägenhet av någon, gärna tillsammans med dina vänner så att ni kommer lite billigare undan. Om du till exempel ska investera i badrumsmöbler hemma hos dig själv vill du inte slänga ut pengar på onödigt dyra boenden eller betala för spelningar du ändå inte vill gå på. Spana in programmet ordentligt i förväg så kan du lägga upp en plan för dig och dina vänner, så att festivalbesöket blir så bra som möjligt.

Mindre festivaler i städer

Den stora kända stadsfestivalen i Sverige är alltså Way Out West i Göteborg men det finns även andra mindre festivaler som äger rum i andra städer runtom i landet. Den norrländska staden Piteå är känd för sin stadsfestival som heter Piteå dansar och ler. Festivalen bjuder på just det – både dansanta låtar och ett glatt humör. I de flesta större städer finns det även återkommande kulturfestivaler som traditionellt är döpta till Kulturnatten eller något liknande. Då finns det många saker att göra. Förutom att lyssna på musik kan du även gå på workshops, se på konstutställningar och äta mat från stora restauranger mitt i natten. Dessa festivaler är ett sätt för städerna att visa sina invånare och besökare vad som staden har att erbjuda. Om du vill hålla koll på kommande festivaler är det smart att regelbundet söka på nätet för att få reda på när nästa närliggande festival går av stapeln.

Divi