Välj en sida

 

Att starta en egen bar eller restaurang är både dyrt och kräver mycket kunskap. Du måste ha koll på hur och av vilka man söker alkoholtillstånd. Du måste ha flera års erfarenhet av att ha varit till exempel bartender eller handskats med alkoholdrycker på andra sätt för att ens komma ifråga att få ansöka om ett alkoholtillstånd Sen finns andra saker du måste ha koll på som ekonomi, marknadsföring, arbetsrättsliga lagar och regler och annat.

För dig som ändå vill in i nöjesbranschen, eller bara vill anordna de bästa festerna, kan du istället hyra in dig hos någon annan. Eller skafChampagne glassesfa en lokal för ett ”slutet sällskap” där du under vissa förutsättningar får sälja alkohol utan tillstånd. Om du gör så räcker det med att du själv har koll på hur man skapar en riktigt bra feststämning och på hur man får dit tillräckligt mycket folk för att festen ska bli riktigt bra men också gå runt ekonomiskt, om det är ett mål.

Om du har en egen lokal har du stora möjligheter att piffa till den, låt en målare Stockholm komma dit och snygga till väggar och tak, investera i fräscha second hand-möbler och lite blandade väggdekorationer typ gamla konsertaffischer och liknande för att få till stämningen. Här kommer du också behöva köpa egen ljudutrustning, och måste fundera på hur avancerat du vill ha det. Tänk på att ljud låter olika i en tom lokal jämfört med en full, så testa ljudet när det är folk på plats.

Om du istället hyr en lokal måste du göra upp med den som äger lokalen om hur intäkterna ska fördelas i form av både inträde och försäljning. Här har du givetvis mindre möjlighet att fixa till lokalen som du vill ha den, men det går att jobba med ljus, ballonger och andra icke-permanenta dekorationer för att sätta din egen prägel på kvällen. Det är din fantasi som sätter gränserna, samt vad du får tillåtelse att göra av lokalägaren.

När lokalfrågan är löst är det bara att sätta ihop en snygg inbjudan och hitta ett bra sätt att distribuera den på, och sen hålla tummarna för att alla andra ser storheten i ditt evenemang och vill komma dit och festa med dig.

Divi